Violenta provocata de … iubire?!

 

http://www.ziare-pe-net.ro

http://www.ziare-pe-net.ro

Violenta se intalneste in mai toate domeniile vietii. Daca luam un microscop incepem sa vedem o lume minuscula, dar descoperim un nivel al violentei care este la cote ridicate. Multe din entitatile microscopice incearca sa supravietuiasca alergand, prinzand si omorand altele mai slabe, care sunt hrana lor. Daca privim o haita de caini, in perioada de calduri a femelelor, vom avea un spectacol al urletelor, amenintarilor si muscaturilor, poate chiar mortale. Daca te uiti la o emisiune tv avand subiecte legate de inselarea in cuplu, de dezamagiri in dragoste, vezi o forma „civilizata” a violentei intre animalele oameni. Oamenii nu ajung sa se muste, dar o fac altfel. Societatea umana accepta si justifica violenta intre oameni care se iubesc. Exista o cultura, o traditie a violentei intre iubiti, soti, concubini, amanti.

Aceasta traditie contribuie la ajungerea in situatii tragice provocate de violenta conjugala. Sunt tari in care pedepsele intre soti sunt ceva firesc si chiar obligatoriu. De exemplu, citeam in luna aprilie a acestui an, 2013, o stire pe un portal cunoscut de stiri de pe net, despre povestea tragica a unei tinere fete, sotie de pakistanez, din Pakistan. Fata, o tanara de vreo 20-22 de ani, fugise de la sot, din casa acestuia. Se intorsese in casa parintilor, unde spera sa fie ocrotita. Ei bine, tatal a omorat-o in piata publica, in 2013. De ce? Fiindca ii dezonorase familia. Bun motiv sa omori un om, pe propria fiica.

Probabil daca n-o omora tatal, patea ceva grav din cauza sotului. Ideea e ca intr-o zona a vietii care necesita iubire, intalnim de fapt multa ura si dispret fata de libertatea de alegere a vietii. Acea fata in numele iubirii si-a pierdut viata, fiindca comunitatea insasi nu intelege ce e iubirea, intelege mai degraba ce e frustrarea dezonorarii familiei, care implica violenta si moarte chiar.

Violenta in iubire apare in urma confuziei generale a ceea ce e o relatie de cuplu, a iubirii, a rostului unirii a doua fiinte de sex opus.

Astfel ca la baza violentei sta confuzia dintre obiectul sexual (asta devine partenerul) si iubire. Printre oameni, e firesc ca atunci cand vine un talhar si iti ia calul din grajd sa mergi sa-i dai la cap. Asa si cu sexul, daca exista vreun risc ca fantana orgasmelor tale sa nu mai te primeasca sau sa nu mai aiba suficienta apa sa te ineci in ea, ameninti cu bataia. Imi amintesc ca de doua ori niste proprietari de fantani din astea ma amenintasera. Interesant e ca la aceeasi fantana s-a produs de fiecare data evenimentul. O alta fata cu care eram imi spunea ca apa e otravita in alte fantani si nu cumva sa ma prinda pe acolo … caci e clar ca nu-mi cunosc interesul. Ideea era ca doar apa fantanii era potabila pentru mine. In schimb, eu adeseori am lasat poarta deschisa in curtea cu fantana iubitei. Motivele mele? Sunt multiple.

O alta confuzie de baza e cea prin care iubitul nostru devine sclavul nostru in timp. Fireste ca fata de un sclav ai o atitudine de posedare, iar cand nu te asculta aplici o anumita violenta asupra sclavului. Ce se intampla daca sclavul nu mai vrea sa faca mancarea? Iese urat, cuvinte urate, amenintari, palme. Ce se intampla daca sclavul isi cheltuie proprii bani pe ceva ce nu e in interesul stapanului? Nasol. Ce se intampla daca sclavul se uita impresionat la un alt stapan? Razboi. Stim cu totii ca rolul sclavului e de a isi petrece tot timpul si energia sa in folosul stapanului. Daca ti-ai neglijat un pic stapanul, urmeaza problemele conjugale.

In ce ma priveste m-am simtit adeseori sclav, in anumite relatii. Aveam un sentiment al neapartenentei, al demotivarii a orice fac. Groaznica stare pentru cineva care iubeste libertatea, dar e musai sa faca activitati obligatorii sau sa aiba atitudini nedorite. Multi facem greseala sa confundam libertatea de alegere a diverselor activitati individuale cu obligatia de a face actiuni in doi sau actiuni dorite neaparat de cel care e stapanul de moment. Dintre cei doi unul poate fi sclavul si altul stapanul. Rolurile adeseori se schimba intre cei doi parteneri, in functie de context.

Te provoc sa faci o analiza interioara asupra actualei tale relatii. Sa observi daca te simti liber/a in alegerile care iti vin spontan. Cand spui alegerea asta partenerului, te sustine, te opreste cu justificari ciudate sau se comporta neutru? Analizeaza si daca ai vreo urma de violenta in relatia ta.

Tine minte ca daca o singura data ai mancat bataie de la partener, chiar daca apoi si-a cerut scuze, e cazul sa te desparti definitiv. Fiindca intotdeauna dupa prima bataie, va urma o alta cu scuzele de rigoare. Daca insa esti masochista, vei manca bataie pana la … final.

Comments

comments